Aromaterapija – pomoć kod bolova

Aromaterapija ili umijeće nježnog iscjeljivanja je grana komplementarne medicine koja se koristi za očuvanje zdravlja (preventivno) i održavanje psihofizičke ravnoteže čovjeka.

AromaterapijaAromaterapija je drevni način liječenja zasnovan na upotrebi esencijalnih i biljnih ulja i drugih aromatskih sastojaka sa ciljem promjene raspoloženja, kognitivnih funkcija i zdravlja.

Njome su se koristili iscjelitelji Kine, Tibeta, Indije i srednjeg Istoka, a na njoj je gotovo u potpunosti bila zasnovana medicina staroga Egipta prije oko 5000 god. Kao sastavni dio Ayurvede – drevne indijske medicine – koristi se tisućama godina.

Aromaterapiju poznavali su i Grci i Rimljani, a u srednjem vijeku pomagala je u sprečavanju zaraze, posebice kada je vladala kuga.

Termin “Aromaterapija” skovao je Rene Maurice Gattefosse in 1928. On je koristio tu riječ da implicira terapeutsku upotrebu aromatskih supstanci (esencijalnih ulja). Od početka aromaterapije, praksa je obuhvatila ljudsku patologiju i tretmane različitih stanja (emocionalnih i tjelesnih) sa upotrebom esencijalnih ulja. Kako se aromaterapija razvila u praksu prihvatila je holistički pristup koji uključuje tijelo, um i duh (energiju).

Aromaterapija koristi veliki broj esencijalnih ulja koja ublažavaju bolove i djeluju stimulativno na mišiće, poput: metvice, eukaliptusa, kamfora, čempresa, ružmarina, lavande i sl.

Više o svemu možete pogledati ovdje: http://nebeska-harmonija.hr/aromaterapija/